Zizekuppladdning

Det är stora förväntningar i stan inför Slavoj Zizeks besök. Den slovenske filosofen har sålt ut Södra teatern både ikväll, när det handlar om demokrati, och i morgon förmiddag, när det handlar om behovet av kommunismen.

Jag har umgåtts med hans skruvade, hyperassociativa tankevärld sen mitten av 90-talet, och var även en av de första att översätta honom (En liten bok om kärlek, skriven tillsammans med Renata Salecl, kom ut på Symposion). Han blandar politiska analyser, populära filmer, tysk idealistisk filosofi och psykoanalys till en virvlande häxbrygd som är mycket närande.

Förhoppningarna ikväll och imorrn handlar väl om längtan efter ett politiskt projekt som går att gripa sig an med. Hoppet att teoretiserandet ska skriva ut ett recept på handling, eller åtminstone nåt slags orientering.

Orsaken till besöket är att Zizek medverkar i förlaget Tankekrafts ambitiösa antologi Vad innebär det att vara demokrat? tillsammans med andra tänkare som Agamben, Badiou. Bensaïd, Brown, Nancy, Rancière och Ross.

Om jag förstår rätt kommer det att finnas ett fåtal biljetter till försäljning vid entrén. Annars kommer rapporter här på bloggen imorrn. Och jag har köpt en ny kamera, som lämpar sig bättre för diskreta knäppningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: