Ekonomin som ideologi

Zizeks föredrag på Södra teatern igår kväll hade som mål att skissa upp läget för ideologierna i vår samtid. Förr var det kyrkan, juridiken och utbildningssystemet som stod för härskarideologin, d v s formade medborgarna till att passa in på den plats de fått i samhället.

(Det finns alltid en dubbeltydighet när man pratar om ideologi: det kan avse både ett system av politiska tankar, en -ism, eller på individnivå handlar det om olika sätt att foga sig.)

Idag är det enligt Zizek ekonomin som blivit ideologi, för att inte säga religion. Han illustrerade vår relation till marknaden med historien om mannen som trodde han var ett majskorn och till slut blev botad av en psykiater (det här var förr i tiden innan de bara skrev ut mediciner). Men strax efter att han stigit ut från mottagningen kom han springande tillbaka:

”Hjälp! Det står en höna härutanför, hon kommer äta upp mig!”

”Men”, sa psykiatern, ”Vi kom ju fram till att du inte är ett majskorn utan en människa.”

”Ja, det vet vi. Men frågan är bara om hönan känner till det…”

Ur denna paradox och ett dussin till lika dåliga, via Jobs bok i Bibeln, Kants åtskillnad mellan det privata och det allmänna förnuftet, raljerande med ekologiskt kaffe, med mera, nådde Zizek fram till en ytterst modest vänsterutopi: inte den stora revolutionen utan att låta välfärdsstaten fortsätta fungera i oändlighet.

Men för att lyckas med det måste vi skapa en ny ordning som kan utmana den rådande ekonomiska ideologin och fånga upp kraften från det missnöje som uppstår runtom i världen, från dem som uteslutits.

Det behövs en ny politisk dynamik, sammanfattade Zizek, och utlovade närmare besked i den föreläsning som extrainsatts nu på förmiddagen (Södra teatern klockan 11) om kommunismen: som då inte är en lösning utan ett sätt att börja formulera problemet med hur det gemensamma ska förvaltas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: