Vad tycker vi?

Det blir bara en kort närvarorapport från seminariet ”Marknadsherraväldet och dess följder”, som anordnades av Arbetarrörelsens tankesmedja igår, och fick byta sal pga det stora intresset.

Kortheten beror på att det som sades gav så mycket att tänka på.

Ingemar Lindberg, Jenny Andersson och Göran Rosenberg framträdde med kortversioner av sina böcker, som på olika sätt tangerar hur politiken ska förhålla sig till kapitalismen sån den ser ut idag. Leif Pagrotsky och Kajsa Borgnäs kommenterade, understödda av samtalsledaren Carl Tham. Och Sverker Gustavsson avslutade genom att försöka återupprätta politiken som oändligt projekt, verksamt åt olika håll på olika nivåer i samhället, utan tro på att det nånsin finns en lösning.

Grundstämningen var att nånting gick ordentligt fel i Sverige under åttitalet och framåt. I relationen mellan politiken och kapitalismens nya utvecklingar. ”Varför gick Sverige i bräschen så snabbt och så radikalt?” frågade Göran Rosenberg och fick delvis svar av f d ministrar och andra inblandade.

Men frågan om vad som ska göras återstår att besvara. Kajsa Borgnäs formulerade vänsterns problem som att vi vet rätt bra hur det ser ut i världen, vi har avancerade teoretiska modeller, men vi vet inte vad vi ska tycka – att det är där förlamningen sätter in.

Kanske kan man beskriva problemet som en brist på former för att sprida hållbara alternativa tolkningar av världen. Det som sades på ABF-huset stannar i deltagarnas och åhörarnas minnen, men är utan värde medialt sett, lämnar liksom inte rummet.

Borde det inte uppfinnas nya former för att sprida idéer från människa till människa, via de nya mediernas möjligheter?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: