Välkommen ut

En av de glädjande sakerna med den nya partiledningen i S är att Carin Jämtin slipper ut ur Stockholms stadshus. Hon har säkert jobbat på bra som oppositionsborgarråd, men inte glänst efter förmåga.

Jag tror att det är själva stället som är nedbrytande. Stockholms Stad är i så hög grad ett storföretag, och bara till formen en demokrati. Vinstmaximerarna har en väldig makt, oavsett regim.

Och nu har företagstänket fritt spelrum. Frågan är inte ”vad vill vi”, utan ”vad tjänar vi på”. Inklusive då en del goodwillgrejer.

Jag tänker exempelvis på kulturpolitiken under Madeleine Sjöstedt. Den styrs av kalkyler som man bara anar.

Gert Lundstedt är som alltid grundlig och duktig när han i senaste numret av Teaterförbundets tidskrift Akt närgranskar de prioriteringar som gjorts – i synnerhet nedläggningen av Danscentrum, som fungerat som basläger och drivbänk för så många dansare utan fast anställning. De får nu söka sig till kommersiella lokaler på helt andra villkor.

I stället ska pengarna som sparas på denna och andra idiotiska nedläggningar (Fria teatern, Barnens underjordiska scen, Stallet…) föras över till tillfälliga projekt.

Jag ska tala om vad jag gissar att det handlar om. Det handlar om att prioritera grejer som nån kan tjäna pengar på. Varvid även kanske kommunen får sig en hacka. Och i det perspektivet utgör de ickekommersiella sammanslutningarna t o m en konkurrent.

Och vi kommer att få se mer i samma sväng. Att bra kultur är sånt som drar in kulor.

Så välkommen ut, Carin, till en position där du har större chans att påverka samhällsklimatet så att också den stockholmska kommunalpolitiken på sikt åter närmar sig det styrelseskick som kallas demokrati.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: