Cd/v 13: Syriana

En gång reste jag med Jonas Hellborg, basgitarristen, till Syrien på en turné där Allah var granne med kaos. Ett muslimskt land och en hård men inte muslimsk diktatur. Minareter lyste gröna men i Damaskus såg jag inte en enda slöja. Restauranger med alkohol. Muslimska, kristna och judiska butiker har helgstängt olika dagar. På konservatoriet undervisas i både västerländsk och arabisk musik. Jag träffade en svensk kvinna vars make suttit i det koncentrationslägerlika Palmyrafängelset, samma Palmyra som är en trevlig utflykt för turister. Musikprojektet Syriana – med Abdullah Chhadeh, persisk cittra, och Nick Page, gitarrist/basist, som grund – blir ett ljudspår till mina minnen. Stråkar och sång spelades in i Syrien; västvärlden och Mellanöstern sipprar in och ut.

Bengt Eriksson

Grupp: Syriana.
Titel: The Road to Damascus.
Skivmärke: Real World.

Hör albumet ”The Road to Damascus” på Spotify. Lyssna gärna speciellt också på den syriska sångerskan Lubana Al Quntur, inspelad i Damaskus gamla stad.
På skivbolaget Real Worlds hemsida finns flera musikvideos, bland annat en vandring genom den 3000-åriga staden Damaskus till albumets titelspår.
Video som presenterar musikprojektet Syriana.
Musikvideo till låten ”Gharibb” på temat ”En arab i västvärlden”.
Text- och bildminne från en bussresa mellan städerna Aleppo och Damaskus.

Etiketter:

Lämna en kommentar